Aquí explicarem com fer les animacions Scratch i ninos del que es posen a la sopa.

L’Scracth és un entorn de programació creat per l’Institut Tecnològic de Massachussets (MIT) que permet construir molt tipus de projectes d’una format molt senzilla. Es pot treballar amb imatges, es pot dibuixar, fer servir sons i fins i tot treballar amb la càmera de l’ordinador sense sortir de l’Scratch. Afegit a que podem programar, és a dir donar una seqüència d’ordres a l’ordinador perquè faci el que volem amb aquestes imatges i sons, podem construir un animació.
En aquest taller treballem fent dibuixos amb paper que  seran el nostre escenari i amb ninos de sopa que seran els personatges de la nostra historia.

L’Scratch el podeu baixar gratuïtament a l’adreça http://scratch.mit.edu. Ja que hi sou a la web del MIT feu una ullada, hi ha més d’un milió de projectes fets amb Scratch per gent de tot el mon. Els podeu baixar i veure com estan construïts i quan feu un de nou el podeu pujar molt fàcilment.

Animacions quadre a quadre

Segur que molts cops t’has preguntat com es fan aquests anuncis o pel·lícules amb ninots de plastilina que semblen tenir vida pròpia. En aquest taller ho farem, d’una forma més senzilla, i t’explicarem com funciona la tècnica d’stop motion, amb la que s’aconsegueixen aquests fabulosos efectes de moviment.

La idea és col·locar els personatges sobre l’escenari en una determinada situació i fer una foto amb la càmera web i l’Scratch. A continuació fem un moviment dels personatges i premem una altra foto. Repetint moltes vegades aquest procés,  s’aconsegueix una col·lecció de fotos, que passades ràpidament es converteixen en una animació. Penseu que per fer una animació sense salts haureu de fer moviments petits i moltes captures.


Si seguiu aquests consells us quedarà molt bé:

  • Es molt important que penseu molt bé l’historia, si ho feu després la feina serà més fàcil.
  • Els personatges es podem escollir dels diferent tipus de sopa. Es convenient no posar molts  ja que haurem de moure molts elements i això complica la feina.
  • Quan dibuixeu l’escenari deixeu marges al voltant, ja que la càmera està molt a prop del paper omès agafa l part central.

Com fer les animacions

Hem de tindre un ordinador amb càmera web externa i amb l’ Scratch instal·lat.  L’ obrim anem a l’escenari i escollim la pestanya  fons i premem el botó càmera. D’aquesta formar tenim accés e la imatge de la càmera web i estem preparats per fer les nostres captures.

La fulla es col·loca a sota de la càmera, que queda penjada a la tapa del portàtil. Es molt important fitxar la fulla amb cel i que la càmera no es mogui durant la captura de les imatges.


La fulla es col·loca a sota de la càmera, que queda penjada a la tapa del portàtil. Es molt important fitxar la fulla amb cel i que la càmera no es mogui durant la captura de les imatges.

ordinador

Cada vegada que l’hi donem al botó de la càmera o premem la tecla ESPAI es farà una captura. Millor fer de més, després podem eliminar les que no ens agradin, fent servir el boto rodo amb l’aspa. Per fer una animació de 5 segons s’haurien de fer unes 25 captures.

Una vegada que tenim les capture fetes, és el moment de fer el programa que les reprodueix i veure la nostra animació.

L’esquema bàsic és el següent:

És un  programa molt senzill. Només hem d’establir un fons inicial per començar i després repetir per sempre el canvi a la següent pantalla i esperar per poder veure el quadre de l’animació. Es pot jugar amb el valor de l’espera per canviar la velocitat de reproducció de l’animació.Si volem que l’animació no sigui continua, que es pari quan arribi a l’ultima imatge podem complicar una miqueta el codi:

A la condició de número de fons hem de posar la quantitat d’imatges de fons que tinguem al nostre projecte. I si ens queda temps, poden afegir música al nostre projecte.

Com_fer_animacions

 


Leave a Comment